Tuintegels schoonmaken doet u zo: 6 tips

Tuintegels schoonmaken doet u zo: 6 tips
Bezig met laden... 113 view(s)
Tuintegels schoonmaken doet u zo: 6 tips

Waarom moet ik tuintegels schoonmaken?

Een verzorgde tuin begint met tuintegels schoonmaken. Denk hierbij aan het verwijderen van onkruid, groene aanslag en ander vuil. Mits u de juiste middelen gebruikt, heeft u binnen no time weer schone tegels, waar u de hele zomer in de tuin van kunt genieten.

Maar u wilt natuurlijk niet dat u door het gebruik van allerlei huis-tuin-en-keukenmiddelen de coating of toplaag van de tegel beschadigt. Afhankelijk van het type tuintegel dat u heeft liggen, kunt u dus bepalen welke benodigdheden nodig zijn.

Daarbij is het per materiaal afhankelijk of u het oppervlak regelmatig of minder frequent moet schoonmaken. Zo heeft u bij keramische tuintegels nauwelijks onderhoud, terwijl u een terras van betontegels maar beter regelmatig kunt schoonmaken, om de kans op onkruid en groene aanslag te verminderen. Het voorjaar is hier het perfecte moment voor!


Tip 1: Begin met de tuintegels onkruidvrij maken

Stap één van de grondige schoonmaak is over het algemeen het verwijderen van onkruid tussen de tegels. Hiermee kunt u al eenvoudig het ergste vuil loshalen. Gebruik hiervoor een bezem met lange haren of een speciale onkruidbezem om mos, onkruid of de ergste groene aanslag te verwijderen. Zorg ervoor dat u bij een voeg van zand niet te hardhandig te werk gaat, waardoor het zand tussen de tegels verdwijnt. Dit kan de constructie aantasten.

Wanneer het terras met een vast voegmiddel is afgewerkt, kunt u harder schrobben om al het vuil te verwijderen. Vaak wordt hierbij water, een schrobborstel of een harde bezem gebruikt, om de voegen tussen de tuintegels schoon te maken. Na het reinigen van de voegen kunt u aan de slag met het schoonmaken van het oppervlak.


Tip 2: Schoonmaken met warm water

Veel mensen pakken de tuinslang erbij om hun terras te reinigen met koud water. Wij raden juist aan om aan de slag te gaan met warm water. Algen houden hier namelijk helemaal niet van, waardoor het vuil sneller loskomt en het bijna geen moeite meer kost om de tuintegels schoon te maken met een bezem. Voor het ouderwetse recept kunt u het warme water ook mengen met een beetje groene zeep of azijn.

Vermijd het gebruik van een hogedrukspuit, aangezien dit te agressief kan zijn voor veel betonnen oppervlakken, wat resulteert in mogelijke beschadiging van de toplaag. Bovendien bestaat het risico dat de voegen van het terras losgespoten worden, waardoor het geheel los kan komen te liggen. Gebruik in plaats daarvan een gieter of een spuit met een zachte straal om het oppervlak nat te maken. Vervolgens kunt u het vuil voorzichtig loswerken met een bezem. Bij keramische tegels kan een hogedrukspuit wel worden gebruikt, omdat de toplaag hier beter tegen bestand is, maar let erop dat de voegen niet beschadigd raken.

Varistone Bio Krachtreiniger (1 liter fles) Varistone Bio Krachtreiniger (1 liter fles)
Biologisch afbreekbaar
Varistone Bio Krachtreiniger (1 liter fles)
Prijs per stuk
22,50
1-2 werkdagen
Varistone Beton en Tegelreiniger (1 liter fles) Varistone Beton en Tegelreiniger (1 liter fles)
Speciaal voor beton
Varistone Beton en Tegelreiniger (1 liter fles)
Prijs per fles
25,95
1-2 werkdagen
Varistone Bio Krachtreiniger (5 liter can) Varistone Bio Krachtreiniger (5 liter can)
Een krachtig allround reinigingsmiddel voor het verwijderen van organische vervuilingen
Varistone Bio Krachtreiniger (5 liter can)
Prijs per kan
66,95
1-10 werkdagen (meestal sneller)
Varistone Keramiek Tegelreiniger (1 liter fles) Varistone Keramiek Tegelreiniger (1 liter fles)
Varistone Keramiek Tegelreiniger kan op alle soorten keramische tegels worden toegepast
Varistone Keramiek Tegelreiniger (1 liter fles)
Prijs per flacon
25,95
1-2 werkdagen
Varistone Keramiek Tegelreiniger X-tra (1 liter fles) Varistone Keramiek Tegelreiniger X-tra (1 liter fles)
Varistone Keramiek Tegelreiniger X-tra kan op alle soorten keramische tegels worden toegepast
Varistone Keramiek Tegelreiniger X-tra (1 liter fles)
Prijs per flacon
25,95
1-10 werkdagen (meestal sneller)

Tip 3: Groene aanslag op tuintegels schoonmaken

Heeft u last van groene aanslag en is schrobben met alleen water niet voldoende? Dan kunt u het beste aan de slag met een speciale groene-aanslag-verwijderaar en vooral niet met de standaard huis-tuin-en-keukenmiddelen. Te veel boenen met agressieve middelen kan het oppervlak namelijk onherstelbaar beschadigen, wat uiteindelijk de levensduur zal verkorten.

Om aangetaste tegels te voorkomen is het verstandig om te blijven bij de professionele middelen, of vraag om advies. Bij twijfel kunt u onze specialisten alles vragen over de beste mogelijkheden. Bij Bestrating.nl verkopen wij talloze onderhouds- en reinigingsmiddelen om uw tuintegels schoon te maken, zonder dat dit het oppervlak beschadigt. Onze favorieten zijn:

Varistone Green EX (1 liter fles) Varistone Green EX (1 liter fles)
Groenverwijderaar
Varistone Green EX (1 liter fles)
Prijs per stuk
13,50
1-2 werkdagen
Varistone Green EX (5 liter can) Varistone Green EX (5 liter can)
Ter bestrijding van groene aanslag
Varistone Green EX (5 liter can)
Prijs per can
64,75
1-10 werkdagen (meestal sneller)

Tip 4: Witte aanslag schoonmaken

Heeft u last van witte aanslag? Dit hoeft u zelf niet schoon te maken, maar het kan wel. Deze vlekken onstaan namelijk vanuit een natuurlijke reactie, waarbij het kalk in de tegel loskomt en zich afzet op het betonoppervlak. Gelukkig kan de natuur dit ook vanzelf weer oplossen. Als u er toch voor kiest om het zelf op te lossen, kunt u Varistone Kalk verwijderaar aanschaffen.

De kalkafzetting gaat namelijk een reactie aan met kooldioxide in de lucht, waardoor calciumcarbonaat op uw bestrating wordt ontwikkeld. Dit zijn vaak de witte vlekken die ontstaan. Uiteindelijk gaat de kooldioxide in de lucht zich mengen met het kalk, waardoor het calciumcarbonaat op een rustige manier verandert in een stof die wel oplosbaar is in het water, waardoor de vlekken na verloop van tijd weer verdwijnen. Indien dit niet het geval is, gaat het waarschijnlijk om een witte korstmos. Hoe u deze kunt verwijderen leest u hieronder.


Tip 5: Korstmossen verwijderen met een stoomreiniger

Een andere bekende en hardnekkige verontreiniging van het terras is de komst van korstmossen. Deze bestaan uit een verbinding van algen en schimmels, waardoor diverse vormen en kleuren kunnen ontstaan. Zoals de naam al zegt ziet dit er vaak korstvormig uit, maar kunnen ook blad-, struik- of bekervormig zijn.

Om korstmossen schoon te maken kunt u het beste een stoomreiniger gebruiken. Deze laat de temperatuur van een korstmos oplopen tot 70 graden Celsius, waardoor de wortels afsterven. Hierna kunt u het vuil makkelijk verwijderen. Voor een effectieve behandeling is het aan te raden om dit te doen bij droog weer en een minimale buitentemperatuur van 15 graden.


Tip 6: Vuile vlekken op het terras voorkomen

Natuurlijk kan het voorkomen dat er een keer vetvlekken van de barbecue achterblijven of dat er een glas wijn omvalt op het terras. Al deze vlekken zijn ongewenst, maar voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom voor regelmatig onderhoud en behandel vuil zo snel mogelijk, zodat het zo min mogelijk kans heeft om in het oppervlak te trekken.

Ook bruine vlekken op bestrating kunt u beter voorkomen dan genezen. Deze ontstaan namelijk doordat u bladeren te lang heeft laten liggen, waardoor de zuren hiervan in het oppervlak trekken. Door bladeren met regelmaat van het terras te vegen voorkomt u dit probleem. Is het nu al te laat? Het mooie hieraan is dat de natuur dit vanzelf weer oplost en de vlekken wegtrekken, al kan dit even duren.

De gevoeligheid van de tegels is hierbij ook bepalend. Zo zijn keramische tegels hier een stuk minder gevoelig voor dan tuintegels van beton. Het harde materiaal van keramiek zorgt ervoor dat vuil zich nauwelijks kan hechten, terwijl beton veel poreuzer is en beschadigd raakt. Daarentegen kunt u bij beton ook kiezen voor tuintegels met een extra beschermlaag, die relatief gemakkelijk en snel schoon te maken zijn.

GeoCeramica 80x80x4 Ambiente Antracite is een keramische tegel van het merk MBI.
De tuintegels zijn van hoogwaardige Europese kwaliteit én design
GeoCeramica® 80x80x4 Ambiente Antracite
Prijs per m²
89,95
1-10 werkdagen (meestal sneller)
GeoProArte Naturals 60x60x4 Quartz Antra GeoProArte Naturals 60x60x4 Quartz Antra
Een klassieke, elegante uitstraling
GeoProArte Naturals 60x60x4 Quartz Antra
Prijs per m²
49,95
1-10 werkdagen (meestal sneller)
19% korting
CeraQuattro® 60x60x4 cm Nero CeraQuattro® 60x60x4 cm Nero
Keramische tuintegel van hoge kwaliteit
CeraQuattro® 60x60x4 cm Nero
Prijs per m²
Normale prijs 61,95 Speciale prijs 49,95
1-10 werkdagen (meestal sneller)
19% korting
CeraQuattro® 60x60x4 cm Beige CeraQuattro® 60x60x4 cm Beige
Keramische tuintegel van hoge kwaliteit
CeraQuattro® 60x60x4 cm Beige
Prijs per m²
Normale prijs 61,95 Speciale prijs 49,95
1-10 werkdagen (meestal sneller)

Aan de slag met tuintegels schoonmaken

Kan uw terras, tuinpad of oprit wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Neem dan bovenstaande tips in acht en stem uw aanpak af op de materialen die u in uw tuin gebruikt. Vanzelfsprekend vraagt ieder materiaal om andere schoonmaakmiddelen en een andere aanpak. 

Twijfelt u over de beste aanpak of heeft u zelf nog goede tips? Laat het ons weten! Onze specialisten kunnen u adviseren in de mogelijkheden en geschikte producten om uw tuintegels schoon te maken.


Bekijk ook
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension

Is uw tuin al klaar voor de zomer of moet u nog aan de slag met tuintegels schoonmaken? Het is een klusje waar niemand écht zin in heeft, maar eenmaal schoongemaakt kunt u weer volop genieten van uw mooie terras. Hoe u uw tegels in de tuin het beste schoonmaakt en wat u beter niet kunt doen, leest u in deze blog.

3 minuten leestijd
Copyright © 2021 Bestrating.nl B.V. - Alle rechten voorbehouden. | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookies