Waarom moet ik tuintegels schoonmaken?
Een verzorgde tuin begint met tuintegels schoonmaken. Denk hierbij aan het verwijderen van onkruid, groene aanslag en ander vuil. Mits u de juiste middelen gebruikt, heeft u binnen no time weer schone tegels, waar u de hele zomer in de tuin van kunt genieten.
Maar u wilt natuurlijk niet dat u door het gebruik van allerlei huis-tuin-en-keukenmiddelen de coating of toplaag van de tegel beschadigt. Afhankelijk van het type tuintegel dat u heeft liggen, kunt u dus bepalen welke benodigdheden nodig zijn.
Daarbij is het per materiaal afhankelijk of u het oppervlak regelmatig of minder frequent moet schoonmaken. Zo heeft u bij keramische tuintegels nauwelijks onderhoud, terwijl u een terras van betontegels maar beter regelmatig kunt schoonmaken, om de kans op onkruid en groene aanslag te verminderen. Het voorjaar is hier het perfecte moment voor!
Tip 1: Begin met de tuintegels onkruidvrij maken
Stap één van de grondige schoonmaak is over het algemeen het verwijderen van onkruid tussen de tegels. Hiermee kunt u al eenvoudig het ergste vuil loshalen. Gebruik hiervoor een bezem met lange haren of een speciale onkruidbezem om mos, onkruid of de ergste groene aanslag te verwijderen. Zorg ervoor dat u bij een voeg van zand niet te hardhandig te werk gaat, waardoor het zand tussen de tegels verdwijnt. Dit kan de constructie aantasten.
Wanneer het terras met een vast voegmiddel is afgewerkt, kunt u harder schrobben om al het vuil te verwijderen. Vaak wordt hierbij water, een schrobborstel of een harde bezem gebruikt, om de voegen tussen de tuintegels schoon te maken. Na het reinigen van de voegen kunt u aan de slag met het schoonmaken van het oppervlak.
Tip 2: Schoonmaken met warm water
Veel mensen pakken de tuinslang erbij om hun terras te reinigen met koud water. Wij raden juist aan om aan de slag te gaan met warm water. Algen houden hier namelijk helemaal niet van, waardoor het vuil sneller loskomt en het bijna geen moeite meer kost om de tuintegels schoon te maken met een bezem. Voor het ouderwetse recept kunt u het warme water ook mengen met een beetje groene zeep of azijn.
Vermijd het gebruik van een hogedrukspuit, aangezien dit te agressief kan zijn voor veel betonnen oppervlakken, wat resulteert in mogelijke beschadiging van de toplaag. Bovendien bestaat het risico dat de voegen van het terras losgespoten worden, waardoor het geheel los kan komen te liggen. Gebruik in plaats daarvan een gieter of een spuit met een zachte straal om het oppervlak nat te maken. Vervolgens kunt u het vuil voorzichtig loswerken met een bezem. Bij keramische tegels kan een hogedrukspuit wel worden gebruikt, omdat de toplaag hier beter tegen bestand is, maar let erop dat de voegen niet beschadigd raken.
Tip 3: Groene aanslag op tuintegels schoonmaken
Heeft u last van groene aanslag en is schrobben met alleen water niet voldoende? Dan kunt u het beste aan de slag met een speciale groene-aanslag-verwijderaar en vooral niet met de standaard huis-tuin-en-keukenmiddelen. Te veel boenen met agressieve middelen kan het oppervlak namelijk onherstelbaar beschadigen, wat uiteindelijk de levensduur zal verkorten.
Om aangetaste tegels te voorkomen is het verstandig om te blijven bij de professionele middelen, of vraag om advies. Bij twijfel kunt u onze specialisten alles vragen over de beste mogelijkheden. Bij Bestrating.nl verkopen wij talloze onderhouds- en reinigingsmiddelen om uw tuintegels schoon te maken, zonder dat dit het oppervlak beschadigt. Onze favorieten zijn:
Tip 4: Witte aanslag schoonmaken
Heeft u last van witte aanslag? Dit hoeft u zelf niet schoon te maken, maar het kan wel. Deze vlekken onstaan namelijk vanuit een natuurlijke reactie, waarbij het kalk in de tegel loskomt en zich afzet op het betonoppervlak. Gelukkig kan de natuur dit ook vanzelf weer oplossen. Als u er toch voor kiest om het zelf op te lossen, kunt u Varistone Kalk verwijderaar aanschaffen.
De kalkafzetting gaat namelijk een reactie aan met kooldioxide in de lucht, waardoor calciumcarbonaat op uw bestrating wordt ontwikkeld. Dit zijn vaak de witte vlekken die ontstaan. Uiteindelijk gaat de kooldioxide in de lucht zich mengen met het kalk, waardoor het calciumcarbonaat op een rustige manier verandert in een stof die wel oplosbaar is in het water, waardoor de vlekken na verloop van tijd weer verdwijnen. Indien dit niet het geval is, gaat het waarschijnlijk om een witte korstmos. Hoe u deze kunt verwijderen leest u hieronder.
Tip 5: Korstmossen verwijderen met een stoomreiniger
Een andere bekende en hardnekkige verontreiniging van het terras is de komst van korstmossen. Deze bestaan uit een verbinding van algen en schimmels, waardoor diverse vormen en kleuren kunnen ontstaan. Zoals de naam al zegt ziet dit er vaak korstvormig uit, maar kunnen ook blad-, struik- of bekervormig zijn.
Om korstmossen schoon te maken kunt u het beste een stoomreiniger gebruiken. Deze laat de temperatuur van een korstmos oplopen tot 70 graden Celsius, waardoor de wortels afsterven. Hierna kunt u het vuil makkelijk verwijderen. Voor een effectieve behandeling is het aan te raden om dit te doen bij droog weer en een minimale buitentemperatuur van 15 graden.
Tip 6: Vuile vlekken op het terras voorkomen
Natuurlijk kan het voorkomen dat er een keer vetvlekken van de barbecue achterblijven of dat er een glas wijn omvalt op het terras. Al deze vlekken zijn ongewenst, maar voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom voor regelmatig onderhoud en behandel vuil zo snel mogelijk, zodat het zo min mogelijk kans heeft om in het oppervlak te trekken.
Ook bruine vlekken op bestrating kunt u beter voorkomen dan genezen. Deze ontstaan namelijk doordat u bladeren te lang heeft laten liggen, waardoor de zuren hiervan in het oppervlak trekken. Door bladeren met regelmaat van het terras te vegen voorkomt u dit probleem. Is het nu al te laat? Het mooie hieraan is dat de natuur dit vanzelf weer oplost en de vlekken wegtrekken, al kan dit even duren.
De gevoeligheid van de tegels is hierbij ook bepalend. Zo zijn keramische tegels hier een stuk minder gevoelig voor dan tuintegels van beton. Het harde materiaal van keramiek zorgt ervoor dat vuil zich nauwelijks kan hechten, terwijl beton veel poreuzer is en beschadigd raakt. Daarentegen kunt u bij beton ook kiezen voor tuintegels met een extra beschermlaag, die relatief gemakkelijk en snel schoon te maken zijn.
Aan de slag met tuintegels schoonmaken
Kan uw terras, tuinpad of oprit wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Neem dan bovenstaande tips in acht en stem uw aanpak af op de materialen die u in uw tuin gebruikt. Vanzelfsprekend vraagt ieder materiaal om andere schoonmaakmiddelen en een andere aanpak.
Twijfelt u over de beste aanpak of heeft u zelf nog goede tips? Laat het ons weten! Onze specialisten kunnen u adviseren in de mogelijkheden en geschikte producten om uw tuintegels schoon te maken.