Hoe ontstaan legverbanden van tegels?
Bij het aanleggen van tuintegels moet u de keuze maken in welk legverband u tegels gaat plaatsen. Dit is de methode waarop u de gekozen soort tuintegels ten opzichte van elkaar verbindt. Door een consequente herhaling of juist afwisseling van deze methode ontstaat er een prachtig patroon, dat de uitstraling van uw buitenruimte beïnvloedt .Afhankelijk van de vorm van uw tegels zijn er verschillende mogelijkheden om de stenen in elkaar te leggen.
Daarbij hebben legverbanden invloed op de stevigheid van tegels, doordat het geheel hiermee in elkaar valt. Als de draagkracht belangrijk is, bijvoorbeeld voor de aanleg van een oprit, zijn er verschillende verbanden die extra stevigheid kunnen creëren of methoden die u beter kan overslaan. Hieronder gaan we per legverband van tegels verder in op de eigenschappen, plus- en minpunten.
Rechthoekig of halfsteensverband
Halfsteensverband is een van de meest gebruikte patronen voor het aanleggen van tegels op een terras of oprit. Bij halfsteensverband wordt de tuin bestrating aangelegd in rijen, waarbij elke volgende rij telkens een halve steen of tegel verspringen. Dit verband geeft uw tuin een eenvoudige maar ook klassieke uitstraling.
Door deze legmethode ontstaat een consequent patroon waarmee de voeglijnen als het ware als een trap naar boven en beneden lopen. Het verspringen van voegen geeft het geheel voldoende stevigheid, waardoor uw terras of oprit minder kans heeft op verzakking.
Een kwartsteenverband lijkt hier heel erg op, maar hierbij verspringt iedere extra rij niet met een helft, maar met een kwart steen. Hierdoor komt het geheel nog speelser tegen elkaar aan te liggen en ontstaat er meer afwisseling tussen de voegen.
Tegels in blokverband
Bij het aanleggen van een blokverband worden alle tegels in een recht blokpatroon boven en naast elkaar geplaatst. Door de rechte lijnen ontstaan er echte blokken, die een strakke en symmetrische uitstraling geven. U wisselt bij dit verband dus steeds af in de richting van het aanleggen. We zien dit patroon veel terug in sfeervolle terrasjes of kleine tuinpaden.
Om dit verband te realiseren, worden er vaak tuintegels gebruikt. Bekijk via onderstaande button alle varianten.
Het geliefde visgraatpatroon
Een van de populairste verbanden van de laatste jaren is de aanleg van een visgraatpatroon. Hierbij worden tegels in een hoek van 45 of 90 graden ten opzichte van elkaar gelegd, waardoor het effect ontstaat van een visgraat.
Waar dit patroon eerst voornamelijk werd gebruikt voor binnen, zien we hetzelfde verband ook steeds meer buiten terugkomen, mede dankzij de ontwikkeling van onder andere langwerpige houtlook tuintegels. Deze combinatie geeft dan ook een enorm warme, stijlvolle en dynamische uitstraling aan de tuin!
Als we dit verband 90 graden draaien, is er sprake van het keperverband. Dit patroon wordt vaak gebruikt bij de aanleg van drukke straten, doordat de stenen hiermee stevig in elkaar vallen en dus een hoge belastbaarheid hebben.
Elleboogverband leggen
Een eenvoudigere variant op de visgraat, met minder snijverlies, is het elleboogverband, ook wel bekend als het ‘herringbone’ patroon. Hierbij worden tegels in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar geplaatst, waardoor de vorm van elleboogjes ontstaat. Dit complexe patroon is even een klusje om aan te leggen, maar geeft een enorm sfeervol effect aan jouw terras of tuinpad. Doordat het geheel hierbij goed in elkaar haakt is het ook uitstekend voor de aanleg van een oprit!
Het type bestrating wat hier vaak wordt gebruikt is een waalformaat.
Een diagonaal of ruitpatroon
Als tegels diagonaal gelegd worden kan er bij vierkante tegels een ruitpatroon ontstaan. Door iedere tegel een kwartslag te draaien ontstaat een speels effect waardoor de diepte en breedte van een ruimte meer benadrukt worden.
Dit patroon is dan ook een grote aanrader als u uw tuin visueel groter wilt laten lijken. Heeft u geen vierkante afmeting maar een andere vorm tuintegels? Dan wordt dit ruimtelijke effect alleen maar groter bij de aanleg van een diagonaal patroon!
Wildverband tegels
Een verband dat we ook veel terug zien, is wildverband. Hierbij worden verschillende vormen gecombineerd waardoor u een eigen patroon kunt creëren. Varieer bijvoorbeeld met vierkante, rechthoekige of langwerpige tegels. Door af te wisselen ontstaat er een speels effect.
Om u een handje te helpen verkopen wij veel wildverband tegels, waarbij er van hetzelfde type tegel combinatiepakketten zijn met verschillende afmetingen in één. Zo kunt u bij aflevering van uw bestelling direct aan de slag met het puzzelen van een wildverband.
Advies over tegels en legverbanden
Wilt u graag advies ontvangen over de beste legverbanden bij uw tegels? Neem vrijblijvend contact met ons op of kom tijdens openingstijden langs in onze showtuin. Onze specialisten laten u graag alle mogelijkheden zien en kunnen u adviseren bij welke tegels een legverband het beste past!