Tuintegels leggen: dit heeft u nodig
Als u aan de slag wilt met tuintegels leggen, moet u natuurlijk zorgen voor de juiste materialen en gereedschappen. In de basis heeft u tuintegels, opsluitbanden en ophoogzand nodig. Daarbij zijn een aantal gereedschappen handig om te verzamelen, zodat u zonder al te veel moeite een recht en groot oppervlak tegels in de tuin kunt aanleggen.
Als u aan de slag wilt met tuintegels leggen, moet u natuurlijk zorgen voor de juiste materialen en gereedschappen. In de basis heeft u tuintegels, opsluitbanden en ophoogzand nodig. Daarbij zijn een aantal gereedschappen handig om te verzamelen, zodat u zonder al te veel moeite een recht en groot oppervlak tegels in de tuin kunt aanleggen.
Denk hierbij aan:
- Een tegelzaag of haakse slijper om tegels op maat te maken
- Rubberhamer, waterpas en touwtje om het geheel recht te kunnen leggen
- Een kruiwagen, schop en trilplaat om de ondergrond voor te bereiden
Voor kleinere oppervlaktes kunt u op verschillende onderdelen bezuinigen, maar onze ervaring leert dat u dit toch altijd terug ziet in het resultaat. Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is.
Stap 1: De ondergrond voorbereiden
Voordat u echt aan het werk kunt, is het cruciaal om de ondergrond voor te bereiden. U wilt natuurlijk niet dat het geheel kan gaan verzakken. Om dit te voorkomen is een stevige ondergrond van ophoogzand belangrijk.
Wanneer u aan de slag gaat met de aanleg van tegels van beton of sierbestrating, raden we aan om 20 cm grond weg te scheppen uit het oppervlak dat u wilt bestraten en dit te vullen met zand. Deze ondergrond zal het water goed opnemen, waardoor de tuin minder snel overstroomt en/of verzakt. U kunt het zandbed verdichten met een trilplaat, zodat er een stevig geheel ontstaat.
Bij de aanleg van keramische tuintegels is deze stap nog véél belangrijker. Door het dunne oppervlak van dit materiaal is het terras of tuinpad namelijk een stuk gevoeliger voor oneffenheden en verschuivingen.
Stap 2: Leg de tegels tussen opsluitbanden
Om ervoor te zorgen dat u het zand, en straks de tegels, goed opsluit op de gewenste locatie is het aan te raden om met opsluitbanden te werken. Door deze randen kan het zand niet wegspoelen en blijft alles netjes op zijn plek liggen. Deze stap is echter niet nodig als u de tuintegels gaat leggen tegen het huis, een schutting met betonnen onderplaat of een schuurtje. Hierdoor blijft het geheel al prima op zijn plaats.
Als u niet wilt dat de rand van opsluitbanden zichtbaar is, kunt u deze het beste 1 tot 2 cm onder de tegels plaatsen. Doordat u al direct vanaf het begin het geheel opsluit, creëert u het stevigste geheel. U kunt de lijnen van uw nieuwe terras of tuinpad eenvoudig afzetten met een touwtje. Let er hierbij wel op dat het geheel op afschot ligt. Dit betekent dat u het terras naar de tuin laat aflopen voor de afvoer van het water.
Stap 3: Tegels in de tuin leggen
Na deze grondige voorbereiding kunt u starten met tuintegels leggen. Hierbij is het handig om van huis af te werken. Legt u het terras direct aan de gevel? Dan is het handig om dit als eerste rechte, haakse lijn te gebruiken. Vanaf hier kunt u beginnen met leggen en de tegels aankloppen met een rubberen hamer. Voor de juiste afstand tussen tegels adviseren we om te werken met voegkruisjes.
Om visueel het mooiste resultaat te krijgen kunt u het beste met hele tuintegels beginnen. Ook is het mooier om bij een gazon of border uit te komen met een hele tegel. Is dit niet mogelijk doordat u bijvoorbeeld tussen twee muren tegels gaat leggen? Dan ontkomt u vaak niet aan halve tegels. Hierbij kan het mooier zijn om zowel bij het begin als het einde een halve tegel te hebben, voor de symmetrie. Deze kunnen op maat gemaakt worden met een haakse slijper of tegelsnijder.
Hoe het uitkomt is ook afhankelijk van het legpatroon dat u kiest. Vaak wordt voor een terras met langwerpige tegels, bijvoorbeeld 30x60 of 80x40 cm, een halfsteensverband gekozen. Deze constructie is stevig en relatief eenvoudig om zelf te leggen. Daarentegen wordt voor vierkante tegels (60x60 tuintegels) gekozen voor een blokverband. Twijfelt u over de beste optie? Bij vragen kunnen onze specialisten u altijd helpen!
Stap 4: Leg het geheel op afschot
Bent u druk bezig met het terras waterpas leggen? Liever niet! Het beste is om het geheel in de diepte op afschot te leggen, zodat regenwater goed weg kan stromen. De vuistregel hierbij is om 1 cm afschot per strekkende meter aan te houden. Als u een terras van 3 meter diep hebt, betekent dit dus dat de voorkant 3 centimeter hoger ligt dan de achterkant.
Om u hierbij te helpen kunt u een touwtje spannen van beginpunt tot eind, waarbij het touwtje op het eindpunt bijvoorbeeld 3 cm lager staat. Hiermee ziet u gemakkelijk welk verloop u op het terras moet aanhouden. In de breedte is het natuurlijk wel belangrijk dat het oppervlak waterpas ligt, anders wordt het visueel wel een heel scheef geheel.
Stap 5: Tegels voegen of invegen
Na het aanleggen van de tegels in de tuin kunt u het geheel voegen met een speciaal voegmortel voor buiten of met inveegzand. Bij de keuze voor zand is het belangrijk om géén straatzand of brekerzand te gebruiken. Deze korrels kunnen namelijk krassen achterlaten op de tegels en verontreinigd tevens de grond.
Het zand kunt u eenvoudig met een bezem via een ‘dansende’ beweging over de nieuwe bestrating verdelen. Dit zand zorgt ervoor dat het geheel stevig vast komt te liggen en er geen onkruid zal groeien. Om te zorgen dat het zand goed in de voegen trekt kan het oppervlak besproeid worden met wat water.
Heeft u keramische tuintegels aangelegd of wilt u permanent een terras of pad zonder onkruid? Dan is het nodig om te werken met een voegmiddel. Doordat dit voegmortel verhardt heeft onkruid geen schijn van kans en ontstaat een stevig geheel.
Onze experts over zelf tuintegels leggen
Heeft u nog vragen voordat u zelf tuintegels gaat leggen? Of bent u nog op zoek naar de juiste terrastegels? Onze experts staan online en in onze showtuin voor u klaar om te helpen met een ontwerp en gedegen advies. Onze showtuin is 24/7 te bezichtigen voor inspiratie en tijdens onze openingstijden kunnen onze specialisten u verder helpen met advies op maat.