Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over je bestelling, levering of onze producten? Op deze pagina vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.


Bestellen

Heb je vragen over het bestellen van producten bij ons? Bekijk hieronder of jouw vraag ertussen staat. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Wat zijn afpaskosten?

Als je tegels of bestrating bestelt, kan het voorkomen dat er afpaskosten in rekening worden gebracht. Deze toeslag geldt wanneer een pak tegels bij de fabrikant moet worden aangebroken. Bestel je minder dan de standaard inhoud van een pak? Dan kunnen afpaskosten van toepassing zijn. De hoogte van deze kosten verschilt per merk en type bestrating.

Kan ik een spoedbestelling plaatsen?

Ja, voor sommige producten die we op voorraad hebben, kun je een spoedbestelling plaatsen. In dat geval leveren we binnen drie werkdagen. Houd er rekening mee dat een spoedbestelling extra kosten met zich mee kan brengen. Neem hiervoor altijd contact met ons op via sales@bestrating.nl of bel naar 0592-31510.

Hoeveel snijverlies moet ik rekenen?

We adviseren om altijd 3 tot 10% extra materiaal te bestellen vanwege knip- en snijverlies. Hoeveel je precies nodig hebt, hangt af van de situatie:

  • Bij het zagen van tegels heb je te maken met snijverlies.
  • Bij het knippen van klinkers is er knipverlies.
  • Heb je schuine lijnen of organische vormen in je ontwerp? Dan heb je meer extra stenen nodig.
  • Klinkers die gezaagd worden geven minder verlies dan wanneer je ze knipt met een steenknipper.

Het is ook handig om wat extra tegels of stenen achter de hand te houden voor eventuele toekomstige reparaties.

Welke betaalmogelijkheden hebben jullie?

Je kunt op verschillende manieren bij ons betalen. Hieronder zie je de beschikbare online betaalopties. Wil je meer weten over betalen? Klik dan hier.

  • iDEAL
  • Creditcard
  • Riverty – Gratis achteraf betalen binnen 14 dagen
  • In3 – Gespreid betalen in 3 termijnen zonder rente of BKR
  • Bancontact
  • Bankoverschrijving

Kan ik een adviesgesprek inplannen voor mijn tuin?

Ja, je kunt eenvoudig via ons afsprakenformulier een adviesgesprek plannen met één van onze tuinspecialisten.


Heb je een klacht of schade geconstateerd?

Bekijk hieronder of jouw vraag al wordt beantwoord. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via klachten@bestrating.nl. We zoeken samen naar een passende oplossing.

De kleur van de bestrating is niet zoals ik had verwacht

Heb je online bestrating of siertegels besteld en komt de kleur niet overeen met wat je had verwacht? Houd er dan rekening mee dat de productfoto’s op onze website slechts een indicatie geven. De kleuren kunnen in werkelijkheid iets afwijken door verschillen in kleursamenstelling tijdens de productie. Wil je zeker weten hoe de tegels er écht uitzien? Bezoek dan onze showtuin om de materialen in het echt te bekijken.

Wat moet ik doen als de levering van mijn blokhut of tuinhuis niet compleet is?

Controleer na levering altijd direct of alle onderdelen aanwezig zijn. Ontbreekt er iets? Neem dan meteen contact met ons op via klachten@bestrating.nl. We zorgen ervoor dat de ontbrekende onderdelen zo snel mogelijk bij je worden nageleverd. 

Mijn tegels zijn kapot of beschadigd geleverd

Ontdek je schade aan je tegels of bestrating bij levering? Maak dan direct duidelijke foto's van de beschadigingen, liefst terwijl de tegels nog in de verpakking zitten of net eruit zijn gehaald. Stuur de foto's samen met je ordergegevens naar klachten@bestrating.nl. Verwerk beschadigde materialen niet, want dan kunnen we je klacht helaas niet meer in behandeling nemen. Tip: bekijk of je beschadigde tegels kunt gebruiken voor zaag- of knipwerk, bijvoorbeeld in de randen van je project.

Ik heb witte uitslag op mijn tegels

Witte vlekken of waas op je tegels zijn vaak het gevolg van kalkuitbloei, een natuurlijk proces dat voorkomt bij betonproducten. Dit ontstaat door een chemische reactie tijdens de productie en verdwijnt vanzelf. Vooral grijs beton of tegels met kleurstoffen zijn hier gevoeliger voor. Kalkuitbloei is dus geen productfout en vormt geen reden voor reclamatie. Meer informatie over dit fenomeen vind je hier.

Wat is witte kalkuitbloei precies?

Beton wordt gemaakt van zand, grind, cement en water. Tijdens de productie ontstaat vrije kalk, die in contact met kooldioxide (CO₂) uit de lucht calciumcarbonaat vormt. Dit veroorzaakt de witte uitslag op het oppervlak. Dit kan gebeuren tijdens opslag of na het leggen van de tegels. De uitslag is tijdelijk en verdwijnt vanzelf, vaak versneld door zure verontreiniging in de buitenlucht.

Wat kun je eraan doen?

Calciumcarbonaat lost na verloop van tijd vanzelf op. Er zijn reinigingsmiddelen verkrijgbaar die het proces versnellen, maar wees voorzichtig: sommige middelen kunnen de kleur van het beton aantasten. Wij hebben goede ervaringen met speciale kalkuitbloeiverwijderaars die dit proces ondersteunen zonder schade aan te richten.

Valt kalkuitbloei binnen de garantie?

Nee. Omdat kalkuitbloei een natuurlijke reactie is bij beton en vanzelf verdwijnt, valt dit niet onder de garantie.

Ik heb roest in mijn betonproducten

Roestvlekken kunnen ontstaan doordat het zand of grind in beton natuurlijke ijzerdeeltjes bevat. Deze worden pas zichtbaar wanneer ze in aanraking komen met zuurstof en vocht. Het beton zelf blijft van goede kwaliteit. Roest is helaas niet te voorkomen of volledig te verwijderen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of hogedrukreinigers, want die kunnen de structuur van de tegels beschadigen. Heb je te maken met extreme roestvorming? Neem dan contact met ons op via klachten@bestrating.nl, dan kijken we samen naar een oplossing.


Onderhoud

Hoe reinig ik mijn betontegels?

Gebruik nooit een hogedrukreiniger om betontegels schoon te maken. De krachtige straal kan de cementstructuur aantasten, waardoor de tegels poreus worden en sneller vuil opnemen. Je maakt betontegels het beste schoon met een van onze reinigingsmiddelen, afgestemd op het type vervuiling. Of kies voor de ouderwetse, effectieve aanpak: heet water, groene zeep en een stevige bezem.

Hoe reinig ik mijn keramische tegels?

Keramische tegels kun je wél schoonmaken met een hogedrukreiniger, zolang je maar voorzichtig bent met de voegen. Zorg dat je niet te dicht op de voegen spuit om beschadiging te voorkomen. Voor hardnekkiger vuil kun je een van onze schoonmaakmiddelen gebruiken. Ook hier werkt heet water met groene zeep en een bezem uitstekend als milieuvriendelijk alternatief.

Ik heb groene aanslag op mijn bestrating

Groene aanslag, mos en algen ontstaan vaak bij langdurige vochtigheid. Je kunt dit effectief verwijderen met onze speciale reinigers. Gebruik liever geen agressieve huis-, tuin- en keukenmiddelen. Let vooral bij betontegels op: gebruik géén hogedrukreiniger, want dat kan de bovenlaag beschadigen en de levensduur verkorten. 

Ik heb bruine vlekken op mijn bestrating

Bruine vlekken worden meestal veroorzaakt door bladeren die te lang op je terras blijven liggen. Deze vlekken, ook wel looizuurvlekken genoemd, trekken in de tegels. Veeg bladeren daarom regelmatig weg. Gebruik geen agressieve middelen of hogedrukreiniger, want dat tast je bestrating aan. Vaak is geduld de beste oplossing: de vlekken verdwijnen na verloop van tijd vanzelf door weer en wind.

Ik heb korstmossen op mijn bestrating

Korstmossen zijn taaie, kleurige plekjes die ontstaan uit een combinatie van algen en schimmels. De meest effectieve manier om deze te verwijderen is met een stoomreiniger. Laat de temperatuur van het korstmos oplopen tot minimaal 70 graden Celsius, zodat de wortels afsterven. Doe dit op een droge dag met minstens 15 graden buitentemperatuur voor het beste resultaat.

Waarom heb ik zandvlekken op mijn bestrating?

Zandvlekken ontstaan als je straatzand of brekerzand gebruikt om in te vegen, of als er zwarte grond op je bestrating blijft liggen. Bij vochtopname trekt stof en leem uit het zand in je tegels, waardoor vlekken ontstaan die je helaas niet meer kunt verwijderen.

Gebruik daarom altijd zilverzand of een geschikt voegmiddel voor jouw bestrating. Laat het zand nooit op de tegels liggen, want dat kan witte uitslag veroorzaken. Vergeet ook niet dat voegen meerdere keren moeten worden nageveegd om volledig gevuld te zijn.

Mijn zwarte bestrating is verkleurd, kan ik deze weer zwart maken?

Zwarte of antracietkleurige betonproducten kunnen na verloop van tijd door zon, regen en wind wat lichter van kleur worden. Gelukkig kun je dit eenvoudig herstellen met Varistone Impregneer Color Zwart. Dit middel geeft je bestrating weer een diepe kleur én legt tegelijkertijd een beschermende laag aan. Zo hecht vuil minder snel en blijft je terras langer mooi.


Levertijd, transport & planning

Hoe groot zijn jullie vrachtwagens?

Onze vrachtwagens zijn tussen de 16 en 18 meter lang en hebben een bereik van ongeveer 3 meter vanaf de wagen. Wil je dat je bestelling op een specifieke plek wordt gelost? Laat het ons dan vooraf weten. Onze chauffeurs doen altijd hun best om de materialen zo dicht mogelijk bij de gewenste plek te plaatsen. Houd er rekening mee dat, ondanks de gestuurde trailers, niet iedere locatie bereikbaar is. De chauffeur beoordeelt dit ter plaatse. Lukt het niet om op de exacte plek te lossen? Dan leveren we zo dicht mogelijk in de buurt.

Kunnen jullie leveren met een kooiaap?

Ja, we kunnen je bestelling ook leveren met een kooiaap. Dit is handig als je moeilijk bereikbare plekken hebt. Voor levering met een kooiaap rekenen we €149,95 extra. Neem hiervoor altijd contact met ons op via sales@bestrating.nl of bel naar 0592-31510. 

Wat is de levertijd voor bestratingsmaterialen?

De levertijd verschilt per product en wordt bij elk product vermeld. Deze levertijden zijn indicatief en kunnen variëren. We raden aan om altijd naar de actuele levertijden te informeren.

Wat is de levertijd voor tuinverlichting?

Alle tuinverlichting van in-lite hebben we op voorraad. Bestellingen die van maandag tot en met vrijdag voor 16:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag nog aangeboden aan een verzenddienst. Bestellingen die op zaterdag of zondag worden geplaatst, worden op maandag aangeboden aan een verzenddienst.

Wat is de levertijd voor voegmiddel?

We hebben LM-Aqua en Gatorsand altijd ruim op voorraad. Bestellingen die van maandag tot en met vrijdag voor 16:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde dag nog aangeboden aan een verzenddienst. Bestellingen die op zaterdag of zondag worden geplaatst, worden op maandag aangeboden aan een verzenddienst.

Hoe verloopt de levering van bestrating?

De levering van bestrating gebeurt met onze eigen vrachtwagens van 16 tot 18 meter lang, met een bereik van 3 meter naast de wagen. Heb je een voorkeur voor de losplek? Geef dit dan vooraf aan. Onze chauffeur doet er alles aan om daar te lossen, maar beoordeelt ter plaatse of dit veilig en mogelijk is. Als het niet lukt om op de gewenste plek te lossen, lossen we zo dicht mogelijk in de buurt.

Wat is de levertijd voor blokhutten & tuinhuizen?

Onze blokhutten en tuinhuizen worden op maat gemaakt. Van ontwerp en technische tekening tot productie: alles wordt afgestemd op jouw wensen. De levertijd hangt af van het gekozen systeem en het seizoen. Wil je weten wat de actuele levertijd is? Neem dan contact met ons op via sales@bestrating.nl. 

Productvragen

Hoeveel grind of split heb ik nodig?

Wil je een tuinpad, oprit of parkeerplek aanleggen met grind of split? Dan is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te berekenen. Dat doe je door het aantal vierkante meters (m²) te vermenigvuldigen met de gewenste laagdikte in meters. Zo krijg je het aantal benodigde kubieke meters (m³).

Als vuistregel kun je uitgaan van ongeveer 75 tot 80 kilo per m², bij een aanbevolen laagdikte van 5 tot 7 cm.
Let op:

  • Een te dunne laag laat de ondergrond doorschemeren.
  • Een te dikke laag kan oncomfortabel zijn voor fietsen of auto's.

Is het aanbrengen van anti-worteldoek of grindplaten noodzakelijk?

Ja, absoluut. Het gebruik van anti-worteldoek onder grind of split is sterk aan te raden. Het voorkomt onkruidgroei doordat wortels zich niet kunnen vastzetten. Bovendien is het doek waterdoorlatend, waardoor onkruiden tijdens droge periodes snel uitdrogen.

Gebruik je het grind of split op een oprit of intensief tuinpad? Dan zijn grindplaten een slimme keuze. Ze maken het oppervlak beter berijdbaar en helpen spoorvorming te voorkomen.

Wat zijn geïmpregneerde tegels/stenen?

Geïmpregneerde bestratingsmaterialen zijn vanuit de fabriek voorzien van een impregnant, wat ervoor zorgt dat vuil en vocht minder invloed hebben en de kleuren verdiepen. Hoewel geïmpregneerde bestrating onderhoudsarm is, vereist het nog steeds regelmatige reiniging.

Wat zijn gecoate tegels?

Gecoate tegels zijn voorzien van een beschermende toplaag (coating) tijdens de productie. Deze coating beschermt tegen vuil, vet en vocht, en vermindert kalkuitbloei. Dankzij de gesloten structuur zijn de tegels makkelijker schoon te maken en krijgen groene aanslag en vuil minder kans.

Let op: krassen en beschadigingen vallen op gecoate tegels sneller op dan bij ongecoate tegels.

Wat is het verschil tussen split en grind?

Het verschil zit in de vorm en herkomst:

  • Grind: afgeronde steentjes uit rivierbeddingen, gevormd door stromend water. Voelt prettiger aan onder blote voeten.
  • Split: hoekige steentjes, machinaal gebroken uit berggesteente. Daardoor blijft het beter liggen op hellingen of bij intensief gebruik.

Hebben jullie ook restpartijen?

Ja, we hebben altijd restpartijen en restanten beschikbaar. Ideaal als je op zoek bent naar een scherpe prijs of kleinere hoeveelheden. Bel ons gerust op 0592-315108 of mail naar sales@bestrating.nl voor de actuele voorraad en mogelijkheden.


Montage & plaatsen

Waar kan ik de montagehandleiding van mijn tuinhuis vinden?

De handleiding wordt altijd toegevoegd aan je bestelling. Je vindt deze in de meegeleverde sporttas met klein materiaal.

Waarom zit er een kier boven de deur?

Onze keteldruk geïmpregneerde blokhutten en tuinhuizen (zoals bij het Blokhut- en Pro-systeem) zijn ontworpen met een uitsparing boven elk deur- en raamkozijn. Deze ruimte zorgt ervoor dat de wanddelen kunnen krimpen zonder druk uit te oefenen op het kozijn. Direct na montage kan deze kier oplopen tot wel 6 cm, afhankelijk van het weer en het vochtgehalte van het hout.

Belangrijk:
Vul deze ruimte niet op met latjes, purschuim of ander materiaal. Het hout zal zich nog zetten en de kier verdwijnt geleidelijk vanzelf. Hoe lang dit duurt, hangt af van verschillende omstandigheden zoals luchtvochtigheid en temperatuur.

Plaatsen jullie ook blokhutten en tuinhuizen?

Ja, wij werken samen met gespecialiseerde montagepartners die jouw blokhut of tuinhuis kunnen plaatsen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op sales@bestrating.nl.

Plaatsen jullie ook bestrating/tegels?

Nee, wij voeren zelf geen bestratingswerkzaamheden uit. Wel kunnen we je in contact brengen met betrouwbare partners bij jou in de buurt. Neem gerust contact op via sales@bestrating.nl voor advies. 

Kan ik zelf mijn blokhut of tuinhuis bouwen?

Ja, dat kan zeker. Onze blokhutten en tuinhuizen zijn ontworpen met het oog op eenvoudige montage. Je hebt geen bouwervaring nodig. Alle belangrijke stappen worden duidelijk uitgelegd in de handleiding én je kunt handige opbouwvideo’s bekijken op onze website. Met wat hulp en het juiste gereedschap staat jouw huisje meestal binnen één tot twee dagen. Grotere modellen nemen uiteraard iets meer tijd in beslag.

Twijfel je of heb je geen tijd? Dan kun je natuurlijk altijd een professioneel montagebedrijf inschakelen.

Hoe kan ik mijn bestrating of tegels op maat maken?

Gebruik altijd een stenenknipper of een steenzaagmachine voor het op maat maken van tegels en klinkers. Zaag of slijp nooit op of naast je al gelegde bestrating. Verwijder het slijpsel en slijpwater direct, want deze resten veroorzaken hardnekkige vlekken die moeilijk of niet meer te verwijderen zijn.

Kan ik mijn bestrating of tegels aftrillen?

Niet alle materialen zijn geschikt om af te trillen. Raadpleeg altijd de verwerkingsvoorschriften of neem contact met ons op als je twijfelt.

Let bij het aftrillen op het volgende:

  • Gebruik een rollentriller om schade te voorkomen
  • Tril geen betonproducten af voordat ze minimaal 35 dagen zijn uitgehard (exclusief vorstdagen)
  • Zorg dat de bestrating schoon is om krassen of beschadigingen te voorkomen
  • Voeg pas ná het aftrillen om te voorkomen dat voegmateriaal loskomt

Kan ik een slimline goot inkorten?

Ja, je kunt een Slimline goot eenvoudig zelf op maat zagen met een handzaag.

Kan ik straatzand gebruiken voor de voegen?

Nee, wij raden het af om straatzand of ophoogzand te gebruiken voor voegen. Straatzand bevat vaak stof en kleideeltjes die kunnen zorgen voor vlekken in je bestrating. Gebruik liever een speciaal voegmiddel of voegzand dat geschikt is voor jouw type bestrating.

Kan ik brekerzand gebruiken voor de voegen?

Voor siertegels raden wij brekerzand sterk af. Het is te grof en niet schoon genoeg, waardoor je krassen of vlekken kunt krijgen. Voor gebakken bestrating kan brekerzand in sommige gevallen wel gebruikt worden. Wij adviseren je graag over een geschikt voegmiddel.

Heb je een andere vraag? Mail ons gerust via sales@bestrating.nl of bel ons op 0592-315108. We denken graag met je mee. Wil je deze informatie ook als flyer, instapost of videoformat? Laat het me weten!

Wat vinden anderen van Bestrating.nl?

Mijn bestelling is netjes op tijdstip gelegd zoals afgesproken.
Erik

Vriendelijk en service gericht
Marco

Snel en voordelig
Bert

Perfect
René

Top
Pascal

Bekijk hier alle reviews
Copyright © 2021 Bestrating.nl B.V. - Alle rechten voorbehouden. | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookies